Hankkeen taustaa

Läs sidan på svenska

Suomen kirjastoseura ry ja osa järjestömme toimihenkilöistä ovat olleet jo useilla vuosikymmenillä aktiivisesti rakentamassa kansainvälistä kirjastoyhteistyötä.

Jo 1980-luvulla Kirjastoseura teki yhteistyötä Etelä-Afrikan ja Namibian kanssa kirjastoalalla. African National Congress (ANC) -kirjastoprojektissa Tansaniassa 1985-1992 Kirjastoseura mm. koulutti 25 eteläafrikkalaista apartheid-pakolaista. Myöhemmin 1980-luvulla kaksi namibialaista opiskeli Suomessa Kirjastoseuran tuella kirjastonhoitajiksi. Vuonna 2003 seura solmi yhteistyösopimuksen Etelä-Afrikan kirjastoseuran LIASA:n (Library and Information Association of South Africa) kanssa. Sen puitteissa mm. edistettiin kirjastovirkailijavaihtoa ja osallistumista kummankin maan kirjastokonferensseihin. Kirjastoseuralla on pitkään ollut yhteyksiä Namibian kirjastoseuraan NIWA:an (Namibian Information Workers Association). Toiminnanjohtaja Sinikka Sipilä ja  projektikoordinaattori Marjatta Lahti ovat olleet aktiivisesti mukana aiemmissa seuran hankkeissa sekä kirjastoalan kehitysyhteistyössä yleisemminkin.

Projektikoordinaattori Marjatta Lahti on osallistunut kirjastoalan kehitysyhteistyöhön myös Kirjastoseuran ulkopuolella. Työskennellessään Vantaan kirjaston palveluksessa hän osallistui aktiivisesti Kuntaliiton hallinnoimaan, Vantaan ja Windhoekin  kaupunkien väliseen yhteistyöohjelmaan, jonka yhtenä, vaikutuksiltaan laajimpana, osana oli kirjastoalan yhteistyö (myöhemmässä vaiheessa projektiin liittyivät mukaan Vantaan lisäksi muutkin HelMet-alueen kirjastot). Tämän yhteistyön tuloksena perustettiin Windhoekiin Greenwell Matongon kirjasto. Vantaa-Windhoek - kirjastoprojekti osoittautui niin menestykseekkääksi, että sen käytäntöjä haluttiin laajentaa muutakin Namibiaa, ja jopa muuta Afrikkaa koskeviksi. Jäätyään eläkkeelle Vantaan kaupungin kirjaston hommista alettiin siten Kirjastoseuran kanssa neuvottelemaan kehitysyhteistyöstä. Yhteistyölle saatiin rahoitus ja vuonna 2012 alkoi UM:n tuella Kirjastot & Kehitys -hanke.

Lue lisää Vantaa -Windheok -hankkeesta osoitteessa http://www.vantaa.fi/tyo_ja_elinkeinot/elinkeinopalvelut/kansainvaliset_asiat/vantaa-windhoek

Kirjastokaistan Tuottama, Panu Somerman ohjaama elokuva Library Connection vuodeta 2014. Alla traileri, katso koko video (n. 30 min) osoitteesta http://www.kirjastokaista.fi/library-connection-vantaa-windhoek-2014/

 

Kirjastoseuran Kirjastot ja kehitys -hanke alkoi vuonna 2011 ulkoasiainministeriön rahoittamana pilottina Tansaniassa ja Namibiassa. Varsinainen hanke käynnistyi tämän jälkeen vuonna 2012.

Tansanian kirjastopalveluiden johtaja Alli A. S. Mcharazo vieraili IFLA-konferenssissa Gothenburgissa 2010, kun Kirjastot ja kehitys -hanke oli vielä suunnitelmien tasolla. Haastattelu on englanninkielinen:

Lue myös Dr. Alli Mcharazon ja Anthony Oldenin artikkeli Tansanian kirjastolaitoksen viisikymmenvuotisesta historiasta.

 

(Sivua päivitetty viimeksi 31.8.2016)