Hankkeen tuloksia tähän asti

 

Läs sidan på svenska

Kirjastot ja kehitys -hanketta on evaluoitu ulkopuolisen tahon toimesta jo kahteen kertaan. Evaluaatioraporttien perusteella voidaan päätellä, että hanke on hyödyllinen ja se on menestynyt hyvin, koska valtaosa tavoitteista on saavutettu ja monessa kohtaa tavoitteet on jopa ylitetty (esim. IT-koulutusta saaneiden henkilöiden määrissä). Keväällä 2015 saamamme Namibian yliopiston UNAMin professori Kingo Mchombun koostaman arviointiraportin mukaan olemme myös jo päässeet lähelle päätavoitettamme: Päätavoitteemme hankkeessa on ollut luoda Namibiaan ja Tansaniaan kirjastojen kautta toteutettava kestävä malli ICT-koulutuksen ja tiedonsaannin turvaamiseksi. Evaluaattorin mukaan hänen keräämänsä haastattelu- ja kyselyaineiston perusteella voidaan sanoa, että malli on jo pitkälle toteutunut, varsinkin Namibiassa.
Hankkeen jatkovaiheessa tulemmekin keskittymään entistä enemmän Tansaniaan, jossa lisätään toimintoja ja hankkeessa mukana olevien kirjastojen määrää.

Vuonna 2013 Namibiassa pantiin toimeen myös tilastollisempi välievaluaatio.  Sen tuloksista selviää, kuinka merkityksellistä työtä olemme tehneet. Tässä muutamia poimintoja siitä (evaluaatioraportti on luettavissa kokonaisuudessaan kotisivullamme, ks. linkki alta):

-        83 % vastaajista piti saamaansa koulutusta erittäin hyödyllisenä

-        60 % koululaisista ja opiskelijoista oli parantanut  arvosanojaan kirjastossa saadun tiedonhakukoulutuksen tuloksena

-        40 % löysi itselleen koulutuspaikan opittuaan kirjastossa etsimään niistä tietoa

-        30 % pienyrittäjistä oli alkanut uuden tai parantanut liiketoimintaansa

-        51 % osallistujista oli koulutusten jälkeen käyttänyt kirjastojen tietokoneita ja niiden internetyhteyksiä etsiäkseen töitä ja kirjoittaakseen hakemuksia.

Lue evaluaatioraportti kokonaisuudessaan

Erityisesti Tansaniassa olemme onnistuneet vaikuttamaan päättäjiin kirjastojen rahoituksen lisäämiseksi. Pääministeri vaati marraskuisessa lausunnossaan kirjastojen perustamista kautta maan, ja jo aikaisemmin vuoden 2013/2014 budjettiin merkittiin yleisten kirjastojen kehittämiseen 150 % lisäys edelliseen vuoteen verrattuna. Namibiassa taas on yhdysvaltalaisella rahoituksella rakenteilla kolme isoa maakuntakirjastoa, jotka aukeavat 2014. Kuulimme, että hankkeen mallikirjastomme Greenwell Matongossa Windhoekin esikaupunkialueella oli toiminut yhdysvaltalaisille rahoittajille rohkaisevana esimerkkinä sijoittaa kirjastojen rakentamiseen.

 

(Sivua päivitetty viimeksi 11.12.2015)