Namibia 

File:Flag of Namibia.svgTämä osio kotisivuistamme on suunnattu erityisesti lapsille ja nuorille liittyeen Lukeminen tekee hyvää -kampanjaan.

Namibia on  valtio länsi-Afrikassa, Atlantin valtameren rannalla. Namibiassa asuu noin 2 miljoonaa ihmistä. Maan pääkaupunki on Windhoek ja kansalliseläin on keihäsantilooppi. Muita suuria kaupunkeja ovat Walvis Bay ja Swakopmund. Namibia itsenäistyi vuonna 1990.

Namibian virallinen kieli on englanti. Lisäksi maassa puhutaan monia afrikkalaisia kieliä, esimerkiksi san- ja oshi-kwanyama -kieliä. Osaa kielistä ei osata ollenkaan kirjoittaa: uutisia ja tarinoita ei voida painaa lehdiksi ja kirjoiksi, vaan ne pitää kertoa muille ihmisille puhumalla. Tarinat muistetaan ulkoa ja niitä kerrotaan lapsille. Siirtomaa-aikaan Namibia oli ensin osa Saksaa ja sitten osa Etelä-Afrikkaa. Siksi maassa puhutaan vieläkin saksaa ja afrikaansia.

Namibiassa asuu eri heimojen ihmisiä. Heimo tarkoittaa ryhmää sukuja, joilla on sama kieli ja kulttuuri ja jotka asuvat samalla alueella. Suurinpia heimoja on ovambot, kavangot, hererot ja damarat. Heimot asuivat Namibiassa jo ennen kuin eurooppalaiset löysivät Namibian.

File:Suricata.jpg

Koulu

Lapset voivat mennä kouluun täytettyään kuusi vuotta. Koulunkäynti on ilmaista. Melkein kaikki lapset aloittavat koulun, mutta kaikki eivät käy koulua loppuun. Osa lapsista jää kotiin auttamaan vanhempiaan kotitöissä ja viljelyssä.

Koulussa opiskellaan samanlaisia aineita kuin Suomen kouluissa. Ensimmäisillä luokilla opettaja puhuu lapsille heidän omaa kieltään. Isommat lapset opettelevat englantia ja heitä opetetaan englanniksi. Koulua käydään seitsemän vuotta.

Luonto

File:Namib Desert Namibia(2).jpg Namibiassa on kaksi isoa aavikkoa. Namibin aavikko on yksi maailman vanhimmista aavikoista. Namibin aavikko on hyvin kuiva, koska siellä sataa harvoin. Eläinten on vaikea elää aavikolla. Jotkut eläimet kuitenkin asuvat Namibin aavikolla. Head-standing beetle eli päällään seisova kovakuoriainen juo kastetta, joka yöllä laskeutuu hiekalle. Myös jotkin mangustit, hämähäkit ja liskot voivat selvitä kuivassa ympäristössä.

Kalaharin aavikko on kosteampi, ja siksi siellä elää enemmän kasveja ja eläimiä. Kalaharin keitailla voi nähdä norsun, kirahvin, leijonan tai hyeenan. Keidas on aavikolla oleva lähde, jonka ympärillä kasvaa kasveja.

Namibiassa on myös savannia, jolla kasvaa heinää. Siellä asuu monenlaisia eläimiä. Yleisiä eläimiä ovat esimerkiksi strutsi, dik dik, hyppyantilooppi, gnu ja sarvikuono. Meren rannalla voi nähdä hylkeen.

Ruoka

Namibiassa viljellään hirssiä, maissia ja durraa. Ne ovat viljoja, joista voi tehdä vaikkapa puuroa tai leipää. Lisäksi syödään papuja, lihaa ja kanaa. Koska kaikilla ei ole jääkaappia, liha voidaan kuivata että se ei menisi huonoksi. Kuivatun lihan nimi on biltong. Namibialaiset syövät myös paljon sipulista ja tomaateista tehtyä relissi-kastiketta. Meren rannalla olevissa kaupungeissa syödään useammin kalaa kuin muualla Namibiassa.

Namibiassa kasvatetaan esimerkiksi kurpitsaa, bataattia, kaalia ja meloneja. Koska Namibiassa on kuuma ja kuiva ilmasto, puutarhanhoito on vaikeaa. Kasvit tarvitsevat paljon vettä. Siksi hedelmiä ja vihanneksia tuodaan Namibiaan myös muista maista.

Hyeena ja dik dik - kumpi on kumpi? (Liikuta hiirtä kuvan päälle ja pois)