En Port till Världen

Lue sivu suomeksi

Dokumentärfilm om biblioteket Greenwell Matongo i Windhoek, Namibia –

A documentary film about Greenwell Mtongo Library in Windhoek, Namibia

 

Sedan oktober 2013 har hela filmen varit fritt tillgänglig på interenet. Hoppas att Ni njuter av filmen!

(OBS! Den här internet version har undertextning endast på finska. DVD-versionen, som kan beställas från oss, har också Svensk text.)

 

 

Dokumentären En Port till Världen utspelar sig i stadsdelen Katutura i Windhoek, Namibias huvudstad. I programmet föjer vi två fattiga ungdomar i kåkstadsområdet Greenwell Matongo. Det bibliotek som byggts upp i slummen fungerar som en port till ett bättre liv. Trevelin (20 år) klarade inte skolans tionde klass och blev skolavhoppare. Hans kompis lockade honom till ett närbeläget bibliotek, där han blev intresserad av datorer. Numera undervisar han som volontär grunderna i datoranvändning i Greenwell Matongo. Anna (13 år) går i Olof Palme-lågstadiet. Varje dag efter skolan styr hon mot biblioteket i Greenwell. Anna är en av bibliotekets ”prefekter”, dvs. hon hjälper andra skolelever med läxor, ger råd i datoranvändning och leker med barnen i biblioteket. Biblioteket är en av de får trygga plasterna för barnen i Greenwell. Tiden i biblioteket har också påverkat Annas skolframgång, och hon tänker fortsätta studera och utbilda sig till ingenjör.

Biblioteket är ett resultat av ett samarbetsprogram mellan Windhoek och Vanda stad år 2005. Avsikten var att föra bibliotesservicen till gräsrotsnivå, och idag kan man konstatera att man lyckats över förväntningarna. Bostadsområdet har tagit väl emot biblioteket, och det används så flitigt att utrymmet knappt räcker till. Matongo-biblioteket har utgjort ett exempel för projektet Biblioteket för utveckling. Projektet, som startade 2012, administreras av Finlands biblioteksförening, och omfattar numera 20 bibliotek i Namibia och två i Tanzania. De erfarenheter man fått i Greenwell vill man sprida på bredare front, och koncepten har tillämpats med framgång i de andra biblioteken.

  • Längd: 29 minuter.
  • Språk: engelska
  • Textning: finska (På DVD också svenska, engelska)
  • Regi, manus: Tuomas Lipponen
  • Kameraman: Panu Somerma
  • Filmklippare: Petri Mäkitalo
  • Efterbehandling av ljud: Jukka Putkinen
  • Producent: Kirjastokaista – Kirjastot.fi, 2013

Tilläggsuppgifter:

http://gatewaytotheworld.info

________

ATT ARRANGERA FILMVISNING FÖR INTRESSERADE:

För visning på eget bibliotek: DVD-versionen av filmen kan beställas avgiftsfritt från oss. Även nätversionen på Kirjastokaistas sidor är fritt tillänglig. Vi levererar filmen antingen i DVD- eller videoformat. Vi levererar även marknadsföringsmaterial (presentationstexter, videotrailer, affischer). Biblioteket bör själv betämma datum för visning, boka lämpligt utrymme, marknadsföra visningen med hjälp avovanstående material och arrangera själva visningen. I mån av möjlighet kan Marjatta Lahti och Minna Koskinen från projektet Biblioteken för utveckling, eller filmens regissör Tuomas Lipponen från Kirjastokaista, delta i visningen med att presentera bakgrunden till filmen eller berätta om projektet.

Dokumentärvisningen är lämplig såväl för kundevenemang som biblioteksfackliga happenings.

Kontakt:

 

(Senast uppdaterad 7.8.2015)