Portti maailmaan -dokumentti

Läs sidan på svenska

Dokumenttielokuva Greenwell Matongon kirjastosta Windhoekissa, Namibiassa -
A Documentary film about Greenwell Matongo library in Windhoek, Namibia

Lokakuusta 2013 lähtien koko elokuva on vapaasti katseltavissa. Katso traileri ja koko elokuva alta. Hyviä elokuvahetkiä!

Traileri

 

Koko elokuva:

 

 

Portti maailmaan -dokumentti sijoittuu Namibian pääkaupunkiin, Windhoekiin Katuturan kaupunginosaan. Ohjelmassa seurataan kahta nuorta köyhällä Greenwell Matongon alueella, jossa slummiin perustettu kirjasto toimii ihmisten porttina parempaan elämään. Trevelin (20v.) ei läpäissyt 10. luokkaa ja päätyi koulupudokkaaksi. Kaverin houkuttelemana hän löysi tiensä läheiseen kirjastoon, innostui opiskelemaan tietokoneiden käyttöä ja opettaa nykyään kirjastossa vapaaehtoisena alueen ihmisille tietokoneen käytön perusteita. Anna (13v.) käy koulua Olof Palmen ala-asteella. Koulun jälkeen hän suuntaa päivittäin Greenwellin kirjastoon. Anna on yksi kirjaston ”prefekteistä”, eli hän auttaa muita koululaisia läksyjen kanssa, neuvoo tietokoneiden käytössä ja leikkii kirjastossa lasten kanssa, joille kirjasto on yksi harvoista turvallisista paikoista viettää aikaa. Kirjastossa vietetty aika näkyy myös Annan koulumenestyksessä, ja hän aikookin jatkaa opiskelua ja kouluttautua insinööriksi.

Kirjasto perustettiin alun perin Windhoekin ja Vantaan kaupunkien yhteistyöohjelman puitteissa vuonna 2005. Tarkoituksena oli viedä kirjastopalvelut ruohonjuuritasolle asti, ja tänään voidaan nähdä, että tavoitteet saavutettiin jopa yli odotusten. Yhteisö on ottanut kirjaston omakseen, ja sitä käytetään niin vilkkaasti, että tila ei tahdo enää riittää. Greenwell Matongon kirjasto onkin ollut esimerkkinä Suomen Kirjastoseuran hallinnoimalle Kirjastot ja kehitys -hankkeelle, joka aloitettiin vuonna 2012 ja jossa on mukana 20 kirjastoa Namibiasta ja kaksi Tansaniasta. Greenwellissä opittua ollaan hankkeen myötä levittämässä laajemmalle ja konseptia on sovellettu suurella menestyksellä myös näissä muissa kirjastoissa.

 

  • Kesto: 29 minuuttia.
  • Kieli: englanti
  • Tekstitys: suomi
  • Ohjaus, käsikirjoitus: Tuomas Lipponen
  • Kuvaaja: Panu Somerma
  • Leikkaaja: Petri Mäkitalo
  • Äänen jälkikäsittely: Jukka Putkinen
  • Tuotanto: Kirjastokaista – Kirjastot.fi, 2013

lisätietoja:
http://gatewaytotheworld.info/

 

ELOKUVANÄYTÖKSEN JÄREJSTÄMISESTÄ KIINNOSTUNEILLE:

 

Elokuvan DVD-versio on mahdollista tilata meiltä maksutta esitettäväksi omaan kirjastoon. Myös Kirjastokaistan sivuilla oleva nettiersio on täysin vapaasti käytettävissä. Toimitamme sen joko DVD-levyllä tai videotiedostona ja meiltä saa myös valmiit markkinointimateriaalit (esittelytekstit, videotraileri, julisteet). Kirjaston tulee päättää päivä esitykselle, järjestää elokuvan katseluun sopiva tila, mainostaa tilaisuutta valmista materiaalia käyttäen ja näyttää elokuva. Marjatta Lahti ja Minna Koskinen Kirjastot ja kehitys -hankkeesta tai dokumentin ohjaaja Tuomas Lipponen Kirjastokaistalta voivat myös mahdollisuuksien mukaan tulla kertomaan esityksen yhteydessä elokuvan taustoista ja Kirjastot ja kehitys -hankkeesta. Dokumentti sopii yhtä lailla asiakastilaisuuteen kuin kirjastoammattilaisten tapahtumassa katsottavaksi.

kontakti:

 

(Sivua päivitetty viimeksi 24.6.2015)