Menneet tapahtumat

Kevät 2017:

TIlaa ihmisille - Kirjastot ja kansalaisyhteiskunta -paneelikeskustelu järjestettiin Maailma kylässä -festivaaleilla 27.5.2017. Ennen paneelia nähtiin Street Librarian -elokuva. Panelisteina olivat muusikko Samae Koskinen, kirjastonjohtaja Sunniva Drake, toiminnanjohtaja Rauha Maarno ja projektikoordinaattori Marjatta Lahti. Keskustelua veti toimittaja Annika Damström.

 

Kirjasto vientituotteena? Kirjastoalan kehitysyhteistyöseminaari järjestettiin 6.-7.4. Helsingin vuosaaresta.

 

Kevät 2016:

Kirjastoseuran toimistolla järjestettiin 11.2.2016 Afrikka-lukupiiri, jossa pääasiallisena luettavana kirjana oli Chimananda Adichien "Kotiinpalaajat". Mielenkiintoista keskustelua veti kirjastovirkailija Maisku Myllymäki.

 

Syksy 2015:

Helsingissä järjestettiin perjantaina 25.9 Street Librarian -elokuvan virallinen ensi-ilta. Näytöksessä oli noin kahdeksankymmentä osallistujaa ja näytös herätti paljon keskustelua. Kiitos osallistuneille!
Nyt elokuva on vapaasti käytettävissä verkossa, ja haluammekin kannustaa esimerkiksi kirjastoja järjestämään siitä näytöksiä. Myös DVD-levyä voi tilata meiltä maksutta.

Katso tunnelmia ensi-iltanäytöksestä:

https://www.flickr.com/photos/librariesfi/sets/72157656874183014/

 

Kevät 2015:

Kirjastot ja kehitys osallistui Maailma kylässä -festivaleille Helsingissä viikonloppuna 23-24.5. 2015.

Namibialaisten ja Tansanialaisten kirjastoammattilaisten opintomatka Suomeen toteutui toukokuussa 2015. Vierailun aikana kävimme tutustumassa suomalaisiin kirjastoihin ja kirjastoalan koulutukseen. Vieraamme osallistuivat myös Maailma kylässä -festivaaleille kanssamme.

 

Lokakuu 2014:

Suomen kirjastoseura ry järjesti yhteistyössä Koonono Matkat Oyn kanssa opintomatkan Namibiaan. Matkalla tutustutiin Kirjastoseuran ja sen yhteistyökumppanin, Namibia Library and Archives Servicen ja muiden yhteistyötahojen toimintaan. Oheisen linkin taka voi lukea yhden heistä matkakertomuksia reissun varrelta! http://kirjastomatkallanamibiassa.blogspot.fi/

 

Elokuu 2014:

Järjestimme yhteistyössä Joensuun Gospel-festivaalien kanssa Afrikan tähden -illan Joensuun Noljakan kirkolla. Illan musiikkiohjelmasta vastasivat joensuun-ghanalaisten muodostama Narrow Way, oopperalaulaja Matti Turunen yhtyeineen sekä Juuan missiokuoro. Viidentoista euron lipun hintaan sisältyi myös afrikkalainen buffetillallinen. Ilta oli loppuunmyyty ja kaikenkaikkiaan valtava menestys! Kuvia löytyy kuvagalleriastamme.

 

Toukokuu 2014: Maailma kylässä -festivaali 24. -25.5.2014

Osallistuimme jälleen Maailma kylässä -festivaaleille Helsingissä toukokuun lopussa. Tällä kertaa pisteemme oli iso ja olimme kutsuneet mukaan HelMet-alueen kirjastot. Pisteellä esiteltiin perinteiseen tapaan hanketta ja kirjastojen toimintoja, mutta lisäksi pisteeltämme löytyi mm. lukunurkkaus satutunteineen, Espoon ja Helsingin kirjastofillarit, poistokirja-askartelupiste ja elämysmatkatoimisto. Vieraita viihdyttivät myös vierailevat maahanmuuttajakirjailijat sekä Börje-lukukoira. Valokuvia löytyy kuvagalleriastamme.

Syyskuu 2013:

Suomen kirjastoseura järjesti yhteistyössä HelMet -kirjastojen kanssa sunnuntaina 22.9. hyväntekeväisyyskonsertin Club Maktaba*. 
* Maktaba on Tansaniassa puhuttua kiswahilin kieltä ja tarkoittaa - tietenkin - kirjastoa!

 Kirjastot ja kehitys -hankkeen tukikonsertti tarjosi afrikkalaisia ja kotimaisia rytmejä

su 22.9.2013 Kuudes linja, Hämeentie 13, Helsinki (sisäänkäynti pihan puolelta, Kaikukatu 4) Klo 19-01:30. K-18.

Esiintyjinä loistivat:
Cola & Jimmu - Nicole Willisin ja Jimi Tenorin uusin projekti, "deep house revival"
Reino Nordin - sielukasta suomisaundia
Eero Koivistoinen - Suomi-jazzin legenda soittaa yhdessä pianisti Alexi Tuomarilan kanssa
Tuula Amberla - soittaa yhdessä Tero-Petri Suovasen kanssa
Mad Ice - afro-soulia à la ugandalaistaustainen Ahmed Kakoyi
The Mpondas- energinen tansanialaistaustainen perheyhtye

 väleissä ja lopussa afromusiikkia soitti lisäksi DJ Fidelis Tungaraza

Myynnissä afrikkalaista pikkupurtavaa
Klo 19:00-19:30 Portti maailmaan -dokumenttielokuva

10 € (Kannatuslippu 15 €) VAIN KÄTEISELLÄ
Ennakkoliput: Kirjasto 10, Kallion kirjasto, Digelius (2-19.9)
Samalla lipulla ilmainen sisänpääsy naapurissa sijaitsevan Kaiku-klubin Reggae Sundays-jameihin klo 01-04
Tuotot kirjastojen kehittämiseen Namibiassa ja Tansaniassa!

https://www.facebook.com/events/221200668035424/

Tapahtuma onnistui yli odotusten. Kiitos kaikille tapahtumaan osallistuneille ja tapahtumaa tehneille!

Toukokuu 2013:

Osallistuimme jälleen Maailma kylässä -festivaaleille Helsingissä toukokuun lopussa.  Lisätietoa itse festivaalista: http://www.maailmakylassa.fi

Maaliskuu 2013:

Kirjastokaistan Tuomas Lipposen käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Portti maailmaan valmistui. Näytökset alkoivat ympäri maata. Elokuva sijoittuu Namibian pääkaupunkiin, Windhoekiin Katuturan kaupunginosaan. Ohjelmassa seurataan kahta nuorta köyhällä Greenwell Matongon alueella, jossa slummiin perustettu kirjasto toimii ihmisten porttina parempaan elämään. Greenwell Matongon kirjasto on yksi Kirjastot ja kehitys -hankkeessa mukana olevista kirjastoista.

Portti maailmaan -dokumenttielokuvan kutsuvierasnäytös ma 25.2 ja ensi-ilta la 2.3. Pasilan kirjastossa

Elokuvan kutsuvierasnäytös järjestitteiin Helsingissä, Pasilan kirjaston auditoriossa, Kellosilta 6, maanantaina 25.2 klpo 17.  Ensi-ilta järjestettiin lauantaina 2.3. klo 15.  Elokuva sai erinomaisen vastaanoton!

      

Afrikka-klubi 7.3.2013: Portti maailmaan -dokumenttielokuva

Klubi järjestettiin tuttuun tapaan Rikhardinkadun kirjaston ensimäisen kerroksen kokoushuoneessa. Afrikka-klubilla katsottiin Kirjastokaistan Tuomas Lipposen ohjaama, äskettäin valmistunut dokumenttielokuva Portti maailmaan. Ohjaaja oli paikalla kertomassa dokumentista. Lisäksi Kirjastot ja kehitys -hankkeen Marjatta Lahti ja Minna Koskinen esittelivät projektia. Tilaisuus oli maksuton. Tapahtuma Facebookissa: http://www.facebook.com/events/327216524064144/

Marraskuu 2012:

Kirpputori 24.11.2012

Kävimme Valtterin kirpputorilla tekemässä kauppaa hankkeen hyväksi. Kauppa kävi vallan kivasti. Kiitos kaikille kirpparitavaraa lahjoittaneille!

Lokakuu 2012:

Mentorointi- ja suunnittelumatka Namibiaan ja Tansaniaan 6-22.10.2012

Kirjastot ja kehitys -hankkeen projektityöntekijät sekä kaksi IT-spesialistia Helsingin ja Tampereen kaupunginkirjastoista matkustivat lokakuussa 2012 Namibiaan ja Tansaniaan hankkeen ensimmäiselle suunnittelu- ja mentorointimatkalle. Molemmissa maissa vietettiin viikko, joiden aikana järjestettiin yhteistyössä paikallisten yhteistyökumppaneidemme kanssa IT-koulutusta projektikirjastojen kirjastonhoitajille. Namibiassa koulutettavia oli vajaa nelisenkymmentä, Tansaniassa parikymmentä. Lisäksi molemmissa maissa järjestettiin viralliset hankkeen avajaisseminaarit, jotka osoittautuivat menestyksiksi ja projekti sai myös paljon mediahuomiota.

Lue uutinen kokonaisuudessaan 

Syyskuu 2012:

Afrikka-klubi  27.9.2012 (Rikhardinkadun kirjasto, Helsinki)

Kirjastot ja kehitys järjesti toiseen Afrikka-klubin syyskuun lopussa Rikhardinkadun kirjastolla.
Klubilla puhui v. 2011 ilmestyneestä kirjastaan ”Afrikassa” valtiotieteen tohtori Pekka Peltola, joka on toiminut mm. YLEn toimittajana Biafran sodassa, Namibian vapautusliikkeen Swapon kouluttajana, antropologina, dokumenttifilmien tekijänä ja kehitysyhteistyöhankkeen vetäjänä. Pekan puheenvuoro herätti ajatuksia ja keskusteltavaa olisi ollut enemmän, kuin mihin aikamme riitti. Lisäksi klubilla askarreltiin kirjastojen poistokirjoista pieniä paperikasseja. Kirjastot ja kehitys -hankkeesta keskusteltiin epämuodollisessa hengessä ja hauskaa piti!

   

Elokuu 2012:

La 11.8 – to 16.8Kirjastot ja kehitys osallistui IFLAn vuosikonferenssiin Helsingin messukeskuksessa. Mukana oli myös kymmenkunta vierastamme Namibiasta, Tansaniasta ja Senegalista.

13.8.2012: Hankekoordinaattori Marjatta Lahti esitelmöi projektista yhdessä hankkeen yhteistyökumppanien edustajien, NamibiaLibrary and Archives Servicen johtajan Ms Veno Kauarian sekä Tanzania Library Services Boardin johtaja Dr Alli Mcharazon kanssa maanantaina  (Session 101, Africa libraries now on open access agenda, 13:45 – 15:45, Session Room 1).

14.8.2012: Hankkeesta kerrottiin Replay-theatre -lavalla

Näiden puheenvuorojen lisäksi hanketta esiteltiin Library Boulevard -käytävällä koko konferenssin ajan nähtävissä olevalla rollupilla ”Libraries for Development”, sekä poster-näyttelyssä, joka oli auki maanantain ja tiistain 13-14.8 välisen ajan. Hankkeen toimijat Namibiasta, Tansaniasta ja Suomesta esittilevät julistetta erityisissä poster session-tilaisuuksissa molempina päivinä klo 12-14.

   

Toukokuu 2012:

Su 20.5 – ti 29.5
Kirjastot ja kehitys -hankkeen namibialaiset ja tansanialaiset vieraat Suomessa. Opintokäynti sujui mainiosti ja yhteishenki oli mahtava!

Kirjastot ja kehitys -hankkeeseen kuuluu, että vuosittain järjestetään kahdelle työntekijälle kummastakin maasta opintokäynti Suomeen. Ensimmäinen opintokäynneistä toteutui 20-29.5.2012. Tansaniasta tulivat projektivastaava Comfort Komba ja Dar es Salaamin lastenosaston johtaja Somo Mnubi. Namibiasta vieraanamme oli kaksi IT-osaajaa, Maria Ausiku ja Renza Sibolile.

Vieraat kävivät tutustumassa useisiin kirjastoihin ja heidän kanssan käytiin keskusteluja hankkeen toteuttamisesta. He osallistuvat kanssamme myös Maailma Kylässä -festivaaliin 26-27.5 Helsingin Kaisaniemessä.

Ti 22.5.
Kirjastot ja kehitys -hankkeen opintopiiri, ”Afrikka-klubi” järjestettiin Helsingin Rikhardinkadun kirjastossa. Kerroimme hankkeesta, vieraamme esittelivät itsensä, ja punoimme helmiä hankkeen varainhankintaa varten.

La 26.5 – su 27.5.
Kirjastot ja kehitys osallistui vieraineen Maailma kylässä -festivaalille Helsingissä. Ilma oli lämmin ja tunnelma mukava!